Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

ODLINGSKURSERKurser i köksträdgårdsodling
 Engarn, VaxholmVälkommen på köksträdgårdskurs till Tyras Trädgård som ligger på charmiga Engarn, Resarö Vaxholm. Jag som håller kurserna heter Tyra Hallsénius-Lindhe och jag kallar mig själv för inspiratör och kreatör. Mitt mål och ambition är att vara idégivare och sprida kunskap om förmånen att få odla sin mat och vilken glädje och tillfredställelse det kan föra med sig. 

Att ha sin egen täppa och odla grönsaker och blommor på ett hållbart, lättskött och givande sätt. Jag vill att min trädgård skall vara givande både för själen, magen och plånboken. Om trädgården sedan är en balkong, kolonilott eller stor köksträdgård spelar ingen roll principen är den samma. Odla på naturens villkor, bjud in ”nya vänner” från flora och fauna i din köksträdgård, resultatet blir en intressant och frisk trädgård, fri från kemikalier och gifter. Låter detta intressant? Anmäl dig då till en av mina kurser eller boka in en föreläsning och låt mig berätta mer.

En smaklig, lättare förtäring och fika ingår på samtliga kurser i Vaxholm.

Nybörjare eller veteran, ung som gammal alla är hjärtligt välkomna att delta i kurserna.

Gruppbokning: Företag, organisationer, skolor eller föreningar, vänligen kontakta mig per e-post, odlingskurser@gmail.com för mer information..

Visning av köksträdgården: Vänligen kontakta mig per e-post, odlingskurser@gmail.com för mer information. 


Ge bort ett presentkort
 Ett presentkort på kurser eller coachning, skräddarsytt efter dina önskemål. 
Beställ ditt presentkort på - odlingskurser@gmail.com

KURSPROGRAM 2015 
Odla din mat 

Kurs nr 15-1 Sönd. den 26 April 10.30 -14.00 Anmälan gör via e-post odlingskurser@gmail.com
För nybörjare i köksträdgårds-odling.
Ovärderlig och populär kurs för dig som vill starta upp en egen liten odling. Hur gör jag? Tips om planering, jord, växtval, kompostering, gödning och vattning - lite om mycket kan man väl beskriva den här kursens innehåll med.
Förkultivering / frösådd 


Kurs nr 15-2 Sönd. den 15 mars 11.00 -14.30 anmälan gör via e-post odlingskurser@gmail.com
Grundkurs i att dra upp egna friska plantor till trädgården.
På kursen tar vi upp saker som - Fröval, krukval, jord, vattning och omskolning. Vi tar också och tillverkning av egna krukor.

Det finns möjligheter att köpa intressanta tomatfröer eller byta, så ta med era tomatfröer.
Pilstaket och växtstöd

Kurs nr 15-3 Sönd. den 3 maj 11.00-14.30 anmälan gör via e-post odlingskurser@gmail.com
Bygg ett pilstaket till din köksträdgård.
Ett pilstaket kan både vara vackert och bra. Bra för att få ett bättre odlingsklimat och ovärderligt för att kunna hålla vilt borta. Vi tillverkar också låga kantstöd och enkla växtstöd och till våra grödor.

Ätliga blommor och "Gröna blad" 

Kurs nr 15-4 Måndagen den 3 Augusti 18.00 anmälan via e-post odlingskurser@gmail.com

Bli inspirerad till att odla vacker och nyttig mat.
En kväll med "FLOWER POWER" Blommor är som ögongodis från köksträdgården, men vad kan man äta och vad skall man inte äta för blommor. Lättodlade ”gröna” blad med alla de former och strukturer.
Sorttips och odlingsråd. Vi anlägger en ”salladsbar” på hög höjd. Låter det spännande? Anmäl dig då till kvällens kurs.
Jord och Kompostering

Kurs nr 15-5 Sönd. 10 maj 15.00-18.30 - Anmälan gör via e-post odlingskurser@gmail.com
Komposten – trädgårdens hjärta

Trädgårdskompost
Varmkompost
Maskkompost
Kompostera med Bokashi
Ytkompostering

Vi startar upp en maskkompost och går igenom det här med Bokashi-kompostering, vad där det egentligen. Jag tar också upp och visar på hur man kan ytkompostera sitt trädgårdsavfall, det finns stora fördelar men finns det också nackdelar? Vilken komposteringsteknik passar dig? Välkommen till den dag i komposteringens tecken.

Pallkrageodling - container gardening 
Kurs nr 15-6 Lörd. den 25 April 10.30 - 14.00 Anmälan görs på odlingskurser@gmail.com
Grundkurs i hur man enkelt sätt kan odla sin egen mat.
Ett lätt och enkelt sätt att odla på, passar för odlare i alla åldrar från barn till seniorer. Vi tipsar om vad som passar bäst. Visar på olika modeller på ”pallkragarna” och tips om jord, växter, gödning och vattning o.s.v.
Samodling och täckodling

 Kurs nr 15-7 Lörd. den 10 maj 11.00-14.30 eller Kurs nr 15-8 tisd. 9 juni 18.00-21.00
 Anmälan gör via e-post odlingskurser@gmail.com
Odla på ekologiskt vis. Få en frisk och lättskött trädgård med hjälp av samplantering och täckodling. Ett sätt att få en friskare och mer intressant köksträdgård.
Samplantera/samodla - Goda grannar och mindre trevliga ovänner. Konsten i att välja växter som med sina speciella egenskaper stärker eller blir stärkta av sin granne.

Täckodla - Att täckodla har många fördelar exempelvis det att avdunstningen minskar och du slipper vattna så ofta, det finns fler fördelar och det tar vi upp och diskuterar på kursen. Finns det några nackdelar men täckodling? Hur går man tillväga? Frågorna är många och tillsammans finner vi svar och lösningar.


Gödning och JordKurs nr 15-9 Månd. 8 juni 18,00 - anmälan gör via e-post odlingskurser@gmail.com
Den goda jorden, en kväll om jord, gödning och ekologiska bekämpningsmedel.
I kursen går vi igenom och diskuterar om vad för jordblandningar man kan blanda till själv, vi tillverkar egna gödningsmedel på ett för naturen vänligt sätt samt lite om vad man själv kan göra för ekologiska bekämpningsmedel.


Anmäl dig redan idag! Det är små grupper på mina kurser allt bara för att du skall få ut så mycket som möjligt av dagen. Det är först till kvarn som gäller, så anmäl dig redan idag.


BYGGA -VÄXTHUS - KURS  den 2 maj 2015  
I samarbete med Studiefrämjandet arrangeras denna kurs i växthusbygge.
Läs mer om kursen här - Bygga växthuskurs i Vaxholm


Anmälan till denna kurs görs på Studiefrämjandes sida!Information gällande kurserna på Engarn
kursnr. 15-1 till 15-10, se ovan.

Kontakt:  
Tyra Hallsénius Lindhe
Engarns byväg 2
85 51 Vaxholm
mobil: 0739 830914
telefon: 08/54137200
odlingskurser@gmail.com


Pris: Inklusive lättare förtäring och kaffe 590:- inkl. moms/person och kurs om ej annat anges.
För enskild grupp, föreningar, skolor eller företag begär offert.

Intresseanmälan:

Om du är intresserad och datum ej är angivet kan du skicka en intresseanmälan till e-post odlingskurser@gmail.com så skickar jag information till dig så fort datum är satt.

Anmälan: Görs per e-post odlingskurser@gmail.com

Vänligen ange: namn, telefonnummer, kursnummer och datum. Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt vanligtvis ett par veckor innan kurs.

Plats: Tyras Trädgård, Engarns byväg 2, Resarö,Vaxholm.


Hitta hit: Det är lätt att komma hit kommunalt, ta buss 670 från Tekniska Högskolan mot Vaxholm. Stig av på hållplats Engarn (bussen stannar alltid där) och det tar bara 35 minuter från Stockholm. Med bil hittar du lättast hit om du googlar adressen och använder dig av färdbeskrivningen.

Parkering: Kommer du med bil finns här gått om parkeringsmöjligheter och de är gratis.

Visa större karta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...