Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Om mat...odla din mat!

This post "About Food - Om mat" was originally uplosded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #odlingskurser #odladinmat #odla #KurseriOdling #TyraOdla #TyrasTrädgård #potager Engarn #Vaxholm #foodposter




Min mat

Jag ramlade över den här listan för ett par dagar sedan. Det var U.S Food Administration som gav ut den som en poster 1917! Riktigt aktuell även idag. Då var det W.I som stod på tapeten, man skulle bli medveten om matens betydelse och att inte slösa. Det är något som jag tycker är lika om inte mer väsentligt idag med tanke på hur våra matvanor ser ut världen över idag. Dessutom är vi nu ett par miljarder till som skall dela på kakan! Närmare 7,4 miljarder människor... and ticking!




Jag har gjort en egen punkt!

Punkt nummer sju på listan över hur jag vill ha min mat.


Listan skulle kunna kompletteras med det som jag bland annat lär ut på mina odlingskurser på Engarn. Vaxholm. Jag strävar alltid efter att odla ekologiskt. Jag blir inspirerad av naturens ekosystem, dess mångfald och naturliga skönhet och försöker efterlikna dess genialitet i min köksträdgård. Som täckodling och samodling exempelvis, det är något jag verkligen förordar. Intresserad att höra mer, då är du välkommen ut till Engarn på en odlingskurs. Mer om dessa hittar du här ODLINGSKURSER och vill du att jag kommer och föreläser så hittar du mer information om det här FÖRELÄSNINGAR



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...