Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Vinbladsdolmar





Vinbladsdolmar - RECEPT

Med ingredienser som jag hämtar från köksträdgården.

En rekorderlig bunt med slätbladig persilja
1 mindre bunt med marockansk mynta
1 mindre färsk vitlök, stjälk och lök
1 knippe med gräslök, blommor och stjälkar
Vinblad
En bit chili
Bulgur mängd efter smak
1 citron
Små tomater
Olivolja
Salt o peppar



Klipp bort skaften på vinbladen. Blanchera hastigt vinbladen och låt dem svalna.
Skölj och rengör allt grönt från trädgården. Hacka allt fint. Smula ner och finfördela en Fetaost. Bulgur efter smak. Tillsatt saften av en citron och nymald svartpeppar. Lägg i några vinblad i botten av en kastrull. Dela småtomaterna och lägg dem i botten med snittytan nedåt. Gör små paket av vinbladen och med en matsked fyllning i varje. Placera dem ordningsamt i kastrullen. Häll på lite olivolja och en skvätt vin (vitt eller rosé) om det finns tillgängligt. Lägg en tallrik som tyngd uppe på dolmarna och sjud allt i en knapp halvtimme. Låt svalna. Bon apetit! 




söndag

Kreativa odlingsbänkar - Creative Gardening

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Kreativa lösningar - Creative Gardening 

Det gäller verkligen som odlare att vara kreativ när man odlar. Det blir liksom roligare och bättre då. Det finns alltid lösningar på alla små problem man har, det gäller bara att vara kreativ. Har man endast en liten plats att odla på? Äter sniglarna upp sallaten? Har man inte tid att vattna? Jorden är för mager...ingenting blir riktigt bra även fast att man lägger ner en massa tid och pengar på sig trädgård. I min blogg hittar ni garanterat en massa användbara tips, både på kreativa lösningar och sorttips. Sorttips på fantastiska blommor, örter och grönsaker att odla i sin köksträdgård.

Här och nu tänkte jag ta upp lite om en av punkterna jag nämnde här ovan: Har man endast en liten plats att odla på? Ja, vad gör man då? Låt säga att man har en minimalt liten trädgård, kanske framsidan av radhustomten eller liknande. Jag vet inte hur många gånger jag gått igenom bostadsområden och slagits av tanken hur torftigt det ser ut på "grönytorna". Ofta ser de "lidande" ut. Ingen har givit den kärlek på mycket länge...Tänk om man kunde få sätta tänderna i ett sådant område och göra det levande och prunkande grönt. Skulle det gröna sedan bli ätbart så är det bara en bonus.
Tillbaka till ämnen - trångt om plats men vill i alla fall fa god avkastning.

 Här kommer mina tips:

1. Bort med gräsmattan
2. Odla gärna direkt i jorden (mindre vattning)
3. Odla i odlingsbänkar
4. Odla på höjden, välj sorter som är höga (se ärtan medan som exempel)
5. Hängande odlingar/vertical garden
6. Samodla mera
7. Odla tätt 
8. Täckodla



Jag kan väl säga att jag har definitivt inte platsbrist i min trädgård. Men eftersom att jag har kurser i köksträdgårdsodling i min trädgård på Engarn, Vaxholm så har jag använt mig av en grusplan som fått agera "liten trädgård". Här har jag byggt upp med hjälp av egenhändigt byggda odlingsbänkar,  "kreativa odlingsbänkar", en kallbänk och lite annat smått och gott.
Om man nu inte bygger själv så är de här odlingsbänkarna från Hasselfors Garden helt fantastiska. Lätta att sätta samman och snygga, och det roliga och fiffiga är att man kan sätta ihop dem på så många olika sätt!

Såhär ser det ut tidigt på säsongen i mina kreativa odlingsbänkar.

Odla på höjden är en utmärkt idé att göra om man har det lite trångt. En liten fin ärta som jag rekommenderar är den här , Blue Podded Pea aka 'Blauwschokker'. Den har rosa vackra blommor, blir upp emot två meter hög och har fantastiska ärtskidor i lila som är fullpoppade med härligt ärtor.


Lök går alldeles utmärkt att odla i upphöjd odlingskrage och just den löken planterar jag tidigt och tätt, kanske lite mer tätt än brukligt. Sedan gallringsskördar jag dem under säsongen.


Fortsättning följer...Återkommer i juli. Se vad som händer senare under säsongen i mina kreativa odlingsbänkar!

TYRA

onsdag

Odlingskurser i mångfaldens köksträdgård - Tyras Trädgård



Bästa presenten till dig själv eller till någon du tycker om!


Välkommen till Mångfaldens köksträdgård - Tyras Trädgård, Engarn. Vaxholm. 
Endast 35 min med buss från huvudstaden. Brygga och parkering finns till de som kommer med båt eller bil.

Under hela året arrangerar jag odlingskurser samt trädgårdsrelaterade kurser så som "Pilarbeten i trädgården" och "Bygga växthus" kurser. Välkommen ut till sköna Engarn på en kurs och njut av vacker natur, något ätbart och inte minst träffa trevliga trädgårdsmänniskor!

Alla mina kurser är med cirka 8 deltagare och det för att man verkligen skall få ut så mycket som möjligt av kursdagen. Jag skräddarsyr ofta också kurser, det kan vara en helt privat för en person eller en grupp upp till 10 personer. Guidad visning av min potager och växthus för grupper om max 15 personer. 

Mer finns att läsa inne på ODLINGSKURSER



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...