Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Planering av köksträdgården

 This post "Planering av köksträdgården - Planning the Kitchen Garden was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#GardenPlans #KitchenGarden #Potager #odlingsåret #ÅretiKöksträdgården #trädgårdsritning #trädgårdsdesign #gardendesign #ritningar #sustainablegardening


Planeringen av odlingsåret fortsätter...


Varje år redigerar jag min skiss över köksträdgården eller i alla fall delar av den. Den verkliga köksträdgården är tre gånger större än skissen nedan och det verkar som att den växer för varje år. Det är alltid en bit av gräsmattan som får ge vika för riktig odling! Jag brukar citera Michelle Obama "Dig up your lawn and grow your own food", något i den stilen uppmanade hon det amerikanska folket att göra. Att odla sin mat är verkligen en folkrörelse. Kanske är det de oroliga och något dåliga tiderna som bidragit till detta eller så bara känner vi bara att vi vill ha ren, god egenodlad mat på våra tallrikar.
Eftersom att jag täckodlar och samplanterar alla mina bäddar och friland i min potager så blir planering/växtföljd etc. bara lättare och lättare för varje år. Det här med växtföljd då? kanske någon undrar. Tja jag har mina knep, iI maj och juni håller jag kurs här ute i Vaxholm om just "Samodling och täckodling". Är du intresserad så kika in och läs mer under fliken ODLINGSKURSER. (Till Vaxholm kommer man enkelt med kommunal buss 670, 35 minuter från Tekniska högskolan.)



KÖKSTRÄDGÅRDEN -Le Jardin Potager - The Kitchen Garden - La Huerta 2015
Storleken på min potager är cirka 400 kvm och skissen är på cirka en tredjedel av den totala odlingsytan.



GILLA Tyras Trädgård/ Tyras Garden på FACEBOOK



TYRA




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...