Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Köksträdgården - Omskolning av småplantor

This post "Köksträdgården - Omskolning av småplantor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe 
in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
#striclywild #frånfrötilltallrik #omskolning #köksträdgården #malaberspenat



Då var det dags för omskolning av min frösådd som jag sådde den 14 februari - Valentinsådden. Örter, chili, aubergine, bladamarant, tagetes osv. När plantorna är hanterbara och de första karaktärsbladen visar sig så är det dags att omskola dem till större krukor och ordentlig jord. Storleken kan på de små plantorna varierar kolossalt. Jag menar timjan, oregano och salvia kan man knappt se medans malaberspenatens hjärtblad är jättestora. Litet angenämt men pyssligt jobb med andra ord.





Malaberspenaten är mycket tjockbladig och innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin, järn och kalcium. Används i köket som spenat, inte i sallader tycker jag utan lämpar sig mer till exempelvis wokade rätter. Den här på bilden är den "vita" Malaberspenaten men i år skall jag även testa den röda Basella rubra. Den har en vacker röd färg på skaftet. Malaberspenaten är en perenn grönsak med jag har inte odlat den så. Jag tror inte den klarar sig ute i vårat klimat. Den är mycket snabbväxande så jag ser inte heller någon anledning att husera den ibland medelhavsväxterna i garaget under vintern. Jag sår helt sonika nytt varje år.


Små, små plantor av Salvia

Om Malaberspenaten är "A piece of cake" att omskola så är örterna desto svårare; här får man verkligen hålla tungan rätt i munnen!

NOT AGAIN!

Tänk att man aldrig lär sig. Varje år är det samma visa man sår alldeles för många frön i varje kruka. Sedan säger jag till min själv...

 "Dessutom Tyra - Du behöver inte ha 300 amarantplantor!"

Amaranthus - frösådd



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...