Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Skördetid i köksträdgården

This post "Skördetid i köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog




Dagens skörd

Idag skriver vi sista augusti, sista dagen i sista sommarmånaden...det känns lite tungt men med en sådan här skördekorg blir man glad i alla fall.

Squash, tomater, paprika, chili, rosenbönor och vindruvor






Anna Theorin en krönikörkollega på odla.nu har ett riktigt spännande recept på en rosengelé som jag gärna vill dela med mig av. Rossorterna Anna använde i det här receptet var ’Hansa’, ’New Dawn’ och ’Romanze’. Jag tror att man kan göra som Cajsa Varg ” Man tager vad man hafver”, det bör väl i alla fall vara rosenblad med kraftig doft.


Bild: Anna Theorin


 Rosengelé som - gott och enkelt!

RECEPT på Annas Rosengelé 
Ingredienser:
Plocka 2 dl tätt packade rosblad. Man kan använda vilka rosor som helst som doftar men tänk på att färgen sitter i bladen så ju mörkare rosblad, desto mörkare gelé. Testa gärna med olika rossorter, alla har sin speciella smak.
2 dl vatten
2 dl syltsocker
Gör så här:
1: Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i rosbladen. Koka i fem minuter eller tills all färg har släppts från bladen.
2: Sila bort rosbladen och häll i syltsockret i vätskan.
3: Fortsätt att koka i fem minuter och gör geléprovet (lägg en tallrik i kylen tills den kallnat och häll sen lite gelé på tallriken, om man kan dra ett spår i gelén med skeden utan att den flyter ihop är den klar), om gelén inte stelnar så kokar du lite till.
3: Häll upp på en steriliserad burk och låt svalna.
Annas blogg hittar du här Trädgårdera mera heter den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...