Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Dahlia och Amarant - med lust och fägring stor

This post "Dahlia och Amarant - med lust och fägring stor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÅDGÅRDEN



Dahlia och Amarant

Dagens bild från köksträdgården...vilken härlig "combo", en kombination som bara råkade hamna brevid varandra och bara blev så fin. Den brutalt blodröda Amarathus cuentus 'Hopi Red Dye' tillsammans med den fagra fröken Dahlia. Båda går att äta, amaranten är för övrigt mycket näringsrik och kan med fördel pryda en tallrik som man vill ge en extra touch, men det skall göras med finess. Köttbullar med gräddsås och potatis behöver inga blommor den är vacker och god som den är.  



Så amarant från frö

Amarant frösår jag redan i mars inomhus och planterar ut den på friland när risken för nattfrost är över. Jag har den även i krukor i växthuset där den stormtrivs, för  amaranten är en växt som älskar värme.


Så här skriver Runåbergs fröer.

"Blodamarant (Amaranthus cruentus). Vacker, djupt burgunderfärgad salladsamarant. Njutes både som färgrika småblad och större i salladsblandningar. Stora blad anrättas några minuter. Plantan, som är en prydnad i odlingen, växer till ca 150 cm och ger långa, vinröda, hängande rävsvansblommor fyllda med små svarta, proteinrika frön med en smak av honung. De används oftast i gröt, eller poppade och malda till mjöl. Bladen är mycket näringsrika och har tre gånger så mycket C-vitamin, 10 gånger mer karotin, 15 ggr mer järn och 40 ggr mer kalcium än tomater och 3 ggr mer C-vitamin, kalcium och niacin än spenat. Hopiindianerna använde Red Dye till att färga bl.a bröd med. Hopi Red Dye är också en utmärkt snittblomma." Runåbergs fröer


Trevlig Helg/ Tyra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...