Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Rabarbersaft och Rabarberbladste

This post, 'Rabarbersaft och Rabarberblads te' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Nu kan man verkligen frossa i RABARBER!


Här kommer ett par recept, bland annat ett användbart recept på en spray mot ohyra i trädgården -Rabarberbladste för trädgården kallar jag den för. Alltså INTE att dricka! Men först en rabarbermarmelad och en rabarbersaft.




Rabarber, rabarber, rabarber...det är nu de är som bäst, eller hur? Igår fick jag tag i jordgubbar (en dag gamla) som jag fick för tio kronor litern och då passade jag på att skörda rabarber och gjorde en rabarber/jordgubbsmarmelad. Den fick jag avnjuta på en bit rostat bröd till frukost i morse. Fasiken så god den blev (pardon the language) Det är en alldeles utmärkt "combo" tycker jag, den söta jordgubben och den sura rabarbern.



Jordgubb & rabarbmarmelad

4 liter jordgubbar mosade
8 rabarberstjälkar i bitar
2 dl apelsinjuice
1 kg syltsocker

Så här gör du: Koka upp rabarbern och jordgubbarna och låt koka i 5 min, häll i apelsinjuicen och koka vidare i tio minuter, tillsätt sockret och koka ett par minuter samtidigt som du skummar det sista. Häll direkt upp i rena glasburkar (som jag alltid sköljer i ren vodka) Förslut direkt och förvara marmeladen svalt.




Rabarbersaft

2 kr rabarber
1,5 liter vatten
saften av en citron
 2 msk atamon
 (kan uteslutas om den inte skall lagras)


Nu när man skördar alla fina rabarberstjälkar så kan man då också ta till vara på bladen. De kan användas som marktäckning och som medel mot diverse ohyra i trärgården. Rabarberbladen innehåller oxalsyra som är giftig både för oss och för småkrypen. Så du skall inte dricka det här rabarberteet! Här kommer ett recept på hur du kan göra ditt eget bekämpningsmedel mot icke önskvärda småkryp. 


Rabarberbladste mot ohyra

Fyll en stor kastrull med sönderstrimlade rabarberblad
Häll på vatten så det täcker
Koka upp och låt koka cirka tio minuter
Sila
Häll upp på flaskor och sätt på etikett
(Rabarber dekokt som innehåller oxalsyra)
Spraya på angripna delar

Jag har i år även gjort ett mera koncentrerat preparat och det genom att reducera den avrunna dekokten till ungefär halva mängden. Jag skall testa båda vid behov och se om det är någon väsentlig skillnad. Kom ihåg  att inte spraya i onödan!  






Fler inlägg om...


Hur gör du?
Har du någon speciell sorts Rabarber som odlar du?
Tips och idéer emottages tacksamt.
 Skriv gärna och berätta - mailadressen finns nedan.

~ ~ ~

Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare /  Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...