Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Magnus B Nilsson - Hip, hip, hurra!

Idag fyller Magnus Bernhard Nilsson 105 år

 Stort Grattis!

Mannen bakom en av mina favoritblommor, Röd Solhatt.

Det var Magnus B. Nilsson som tog fram Rudbeckia 'Magnus', Röd solhatt som den kallas på svenska, (Echinacea purpurea) En fanstasisk blomma med stora blommor som är formade just som det svenska namnet säger, som solhattar. Mittpartiet skimrar i  varmt rostrött, medan hattens sammetslena brätte är lite blekt men ack så vackert i ceriserött. En raffinerat vacker och sällsynt färgkombination som inte bara tilltalar oss människor utan dessa blommor är mycket uppskattade av fjärilar och andra insekter. Det är en perenn växt och blir uppåt en meter hög. 'Magnus' blev årets perenn 1998. Echinacea som Medicinalväxt läs mer här



Så här skrev Helsingborgs Dagblad  2007 om Magnus B.Nilsson till hans 101 års dag

"Magnus B Nilsson var aktiv vid Landsbergs plantskola i Påarp från 1943 och en bit in på 2000-talet. Numera är det sonen John-Ingvar som driver företaget.
Magnus B Nilsson växte upp i Röddinge vid Fyledalen mellan Sjöbo och Tomelilla. Efter folkskolan började han vid 14 års ålder som trädgårdselev vid Sövdeborgs slottsträdgård och kombinerade sedan arbete på olika plantskolor med korrespondensstudier vid Hermods.
Utbidlningen fortsatta vid Alnarp och efter trädgårdsmästarexamen 1932 hade Magnus B Nilsson anställning vid Ingesunds folkhögskola och Trollenäs slott innan han 1937 återvände till Alnarp som instruktör och förman.
Han började vid Landsbergs i Påarp 1943 och tog över företaget 1954. Han har förädlat syrener som sålts till kungliga slottsträdgårdar och dragit upp ett stort antal perenna växter. En röd rudbeckia har namn efter trädgårdsmästaren själv."

Annika Åberg skrev för Sydsvenska Dagbladet  2006 så här:


"Han är kunglig hovleverantör och berömd för sin förädling av perenner. Den 29 november fyller trädgårdsmästaren Magnus B Nilsson i Påarp 100 år.
Sedan i våras växer en äkta Ornäsbjörk på Alnarp.
Den var en tidig födelsedagspresent till en av Sveriges mest välkända trädgårdsmästare, Magnus B Nilsson i Påarp, som fyller 100 år den 29 november.
Magnus Nilsson var själv närvarande när björken planterades, hälsade förtjust igenkännande på många trädgårdsskribenter som var på plats och skålade glatt i champagne. Benen är numera lite skröpliga, men minnet är glasklart och repliken snabb.
Han är för alltid inskriven i hortikulturens historia både i Sverige och internationellt för sin odling och inte minst förädling av perenner.


Magnus B Nilsson föddes i ett torp i Kurremölla utanför Tomelilla 1906, i ett litet fallfärdigt hus som kostade föräldrarna 25 kronor om året att hyra - men då skulle de förstås också göra dagsverken.
Intresset för växter och de gröna fingrarna ärvde han efter sin mor. När folkskolläraren tog ut sina elever i skogen lärde sig skolpojken Magnus växternas namn på latin, och när bröderna blev drängar satsade Magnus i stället på att börja som trädgårdselev på Sövdeborg utanför Sjöbo, trots faderns varningar att trädgårdsmästaren han skulle läras upp av visserligen var skicklig, men också en hårdhänt man.


Efter att ha byggt på kunskaperna med korrespondenskurser från Hermods och praktiskt arbete med bland annat rosenodling och odling av cyklamen antogs Magnus Nilsson som elev på Alnarp.
De flesta eleverna kom från betydligt mer välbeställda förhållanden. Men när torparpojken fick sin trädgårdsmästarexamen 1932 gick han ut som kursetta.
Under studietiden träffade han blivande hustrun Sigrid vars mor bodde på Alnarp. Det blev många lördagsdanser på Lomma saltsjöbad, men när Magnus Nilsson efter examen fick arbete i Värmland bröts kontakten. De tyckte båda att de var för unga, hon 20 och han 25 år, för att gifta sig, har Magnus Nilsson berättat.


Så småningom gick flytten tillbaka till Skåne och trädgårdsmästeriet på Trollenäs. Då träffade han Sigrid igen, och då var det inte tal om annat än äktenskap.
Nästa jobb blev som instruktionsträdgårdsmästare på Alnarps perennavdelning, och 1943 blev det så Påarp och arbete som föreståndare på C F Landsbergs perenner. Då hade familjen utökats med sonen John-Ingvar.


Och i Påarp har Magnus Nilsson blivit kvar. 1954 övertog han företaget, efter att långt om länge ha lyckats finna en bank som trodde på honom och var villig att låna ut pengar. I dag är det John-Ingvar Nilsson som driver Landsbergs perenner.
Att korsa fram en ny blomma, med extra lyster, bättre blomning, frisk och tålig och vackrare än alla de gamla kräver både kunskap och tålamod.


Det har Magnus Nilsson haft. Många av växterna han tagit fram har fått namn efter familjen och vänner i trakten av Påarp. En prästkrage döptes efter hustrun Sigrid, barnbarnen Diana, Rikard och Joakim har givit namn åt andra växter.
Den största framgången är ändå den röda rudbeckian, Echinacea purpurea 'Magnus', som 1998 utsågs till årets perenn inte bara i Sverige utan också i USA och dessutom har fått många andra utmärkelser.


Syrener förädlade av Magnus B Nilsson doftade vid prins Bertils och prinsessan Lilians bröllop, och som kunglig hovleverantör har Landsbergs perenner levererat åtskilliga växter till Sofiero."


105 år - Helt fantastiskt.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...