Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Fröken Emilies plommonpaj - en härlig skördepaj



Nu börjar verkligen känna att hösten har gjort sitt intåg, många i vårt land har redan haft frost, vi har klarat oss här i Vaxholm men det är väl bara en tidsfråga. Det är dags att bärga det sista av årets skörd, jag var uppe i torpet under helgen som var och skördade de sista av plommonen, då bjöd fröken Emilie på en alldeles ljuvlig plommonpaj. Den bestod av ett tunt frasigt pajskal sedan ett av plommonen ganska saftigt lager med grov mandelmassa och överst Opal plommonen... oj så mumsigt, efter det att pajen gräddats och svalnat något pudrades den med florsocker.

På bilden: Morton's basilika, Röd Rudbeckia och Opalplommon.



OPAL - ett av våra mest älskade plommon.

Självfertilt, starkväxande plommonträd som bär frukt tidigt och ger dessutom riklig skörd. Opal bör kartgallras för att få fina frukter. Opalplommonet är medelstort, rödviolett i färgen med blå dagg. Frukten är gulköttig, stenen lossnar lätt ifrån köttet. Smaken är saftig med söt fin arom, ett utmärkt plommon till köket tycker jag. Ätmogen i augusti-oktober och härdigt i zon 1-4.



Vilken fantastiskt fin start på oktobermånad, ellerhur?
Ha det gott mina odlingsvänner och njut av det sista från odlingsåret 2010./ Tyra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...